Ahşaba değer katan teknolojiler.
BASIN

Endüstri 4.0 üretim mantığımızı değiştirecek.

1) Endüstri 4.0 nedir ?

Aslında Endüstri 4.0 dünyada ilk defa gerçekleşmeden önce ismi koyulan ilk Sanayi Devrimidir. Endüstri 1.0 diyebileceğimiz devrim su ve buhar gücünün daha verimli kullanılmasını sağlayan mekanik tezgahların bulunması.Endustri 2.0, Henry Ford'un üretim bandı tasarımı ve elektriğin seri üretimde kullanılmaya başlanması, üretim hattının geliştirilmesidir. Endustri 3.0 ise 1970'lerde üretimde mekanik ve elektronik teknolojilerin yerini dijital teknolojiye bırakmasına sebep olan programlanabilir makinelerin kullanılmaya başlanmasıyla olmustur. Günümüz hala bu teknoloji devriminin sınırları içerindedir aslında.

Endustri 4.0 ise 4.Endüstriyel Devrimi başlatacağı düşünülen endüstriyel bir strateji planıdır.

Bu planın içi şu anda, otomasyon, üretim datalarının anlık paylaşımı, Siber fiziksel sistemler (SFS), Nesnelerin İnterneti ve Bulut Data kullanımı gibi donelerle doldurulmuş vaziyette. Bu kalemlere, sensörler vasıytası ile makinelerden alınan bilgilerin işlenerek Önleyici Servis ve Bakım hizmetlerinin verim artışını da ilave edebiliriz. Dolayısıyla yaşanmadan hedeflenen bir devrimi sanayi çözüm ortakları hep birlikte oluşturmaktadır.

Bu devrim ile hedeflenen Akıllı Fabrikalardır. Endustri 4.0 a atfedilen tüm birleşenler kullanılarak En verimli, En Hızlı ve En Problemsiz çözümlere ulaşmak hedeflenmektedir.

2) Endüstri 4.0 neleri değiştirecek, etkileri neler olacak?

Endüstri 4.0 aslında üretim mantığımızı değiştirecek. Örneğin, bant tipi üretim yapan bir fabrikada, üretim hattında bir problem meydana gelmeden oluşabilecek riskler görülüp hızlıca müdahale edilecek, böylelikle üretim hattı durdurulmaksızın oluşabilecek sorunlar giderilebilecektir.

Endustri 4.0 da sensörler çok önemli bir yer teşkil ediyorlar. Makinelerin anlık durumlarını anlamamızda yaptıkları ölçümler ile bizlere yardımcı olan sensörlerden gelen veriler, oluşturulan algoritmalarla değerlendirilip bir sonraki hamle yine bu algoritmaları kullanan Yapay Zeka vasıtası ile devreye alınmaktadır. Dolayısı ile daha az hata, daha yüksek verim ve nihayetinde maliyet düşüşleri Endustri 4.0 in muhtemel etkileri olacaktır.

3) Endüstri 4.0 devrimi öncü şirketler liderliğinde Türkiye'de de start aldı. Firmanız ve sektörümüz adına bu süreci değerlendirir misiniz ?

Firmamız adına Endustri 4.0 uygulamalarına 2013 itibari ile başladik. İlk çalışmalarımız Endüstriyel Bantlama Makinemiz olan Naviga X360 üzerinde yapıldı. Makine, geliştirdiğimiz algoritma sayesinde, makinede ölçüm yapılması gereken yerlerde bulunan sensörlerden gelen bilgileri işleyerek problem oluşan bölgeyi operatöre video ile göstermektedir. Makine operatörü ilgili video ve yanında açılan Sorun Giderme sayfasından arızalı parçanın resmini görüp, bu sorunu nasıl gidereceğini de ekrandan okuyabilmektedir. Bu sayede Endüstriyel makinelerde arıza sebepli duraklamalar azaltılmış ve üretim verimi artırılmış olmaktadır. Tabii makine üzerinden gelen bilgiler sadece arıza çözümü için kullanılmamakta, makine üretim bilgileri de anlık olarak üretim departmanı ile paylaşılmakta böylelikle firmaların MRP uygulamaları için de veri girdisi bakımından büyük bir kaynak olmaktadır. Tabii ki Endüstri 4.0 Strateji Plani’nin içerisi yeni sistemlerle dolduruldukça bu sistemler de makinelerimizde kullanılabilecektir.

Sektörümüzde Endustri 4.0; sarf malzeme tüketimi, Tedarik Yönetimi ve verimlilik konularında buyuk katkı sağlayacaktır. Zira günümüzde tasarım ve marka algısı aynı seviyede olan firmaların birbirlerine üstün gelebilmelerinin tek yolu verim artşı ve tedarik yönetiminin doğru uygulanması olacaktır.

Belki de ilk defa ülkemiz bir sanayi devrimini baslangıç aşamasında yakalama şansına erişmiştir. Ekipman tedariğinde bir sorun yaşanmaması ve hatta yerli ileri teknoloji elektronik ekipmanlarin üretilmesi halinde çok büyük bir fırsat karşımızda durmaktadır. Limitleri sadece kendi hayal gücümüz ile sınırlı olan bu yeni sanayi devriminde bizlere düşen dünyadaki diğer rakiplerimizden daha geniş bir bakış açısı ile olaylara bakıp, piyasalarin ihtiyacı olan çözümleri herkesden önce dünyaya sunmaktır. Ülkemizin ve sanayimizin geleceği ile bu devrime vereceğimiz reaksiyon birbirlerinden ayrı düşünülemez.

Fazıl Baran ERDOĞAN - Yöneyim Kurulu Üyesi